7 goede redenen om ASAP een warmtepompboiler in huis te halen

november 2024

Op zoek naar een milieuvriendelijk alternatief voor je energievretende elektrische boiler? Of wil je door de hoge energieprijzen dringend besparen op je gasverbruik? Dan is een warmtepompboiler de ideale oplossing. Lees 7 goede redenen om deze slimme boiler als de drommels in huis te halen.


Met een warmtepompboiler bespaar je niet alleen veel energie, het rendement ligt ook een pak hoger dan dat van een klassieke boiler. Hierdoor heb je de kostprijs van het toestel al op enkele jaren terugverdiend. Ontdek alle voordelen van een warmtepompboiler, en op welke premie je recht hebt.

7 redenen om een warmtepompboiler in huis te halen

Warm water verwarmen: energievreter nummer รฉรฉn

Bijna de helft van alle water dat je gezin verbruikt, wordt verwarmd, vooral voor sanitair gebruik in de badkamer, maar evengoed in de keuken. Dat warm water heeft dus een enorme impact op je energiefactuur. Net daarom is het van groot belang om een waterverwarmer die te kiezen je zoveel mogelijk kan doen besparen, en dat met een zo laag mogelijk energieverbruik. 

Een warmtepompboiler is dan de ideale oplossing.

Wat is een warmtepompboiler en wat doet het?

Een warmtepompboiler is een lucht/water-warmtepomp waarmee je sanitair water kan verwarmen. Het systeem maakt gebruik van warmte-energie die het onttrekt aan de buitenlucht (of de binnenlucht van een niet-verwarmde ruimte). Die warmte wordt vervolgens gebruikt om het water in de boiler op te warmen. Het systeem werkt dus een beetje als een koelkast, maar dan omgekeerd. 

Wat zijn de voordelen van een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler heeft heel wat voordelen ten opzichte van een klassieke elektrische boiler, zowel qua verbruik, rendement als ecologie. Hier alle voordelen op een rij:

1. Milieuvriendelijk door laag energieverbruik

Een warmtepompboiler haalt 75% van de energie die hij nodig heeft uit de binnen- of buitenlucht. Heb je ook zonnepanelen? Dan wek je de overige 25% elektriciteit die nodig is, gewoon zelf op. Dankzij de slimme sturing laat je de warmtepompboiler draaien wanneer de zon schijnt. Op die manier zet je jouw zonne-energie optimaal in. Efficiรซnt, goedkoop รฉn milieuvriendelijk.

2. Hoger rendement dan een klassieke boiler

Een warmtepompboiler heeft een hoog rendement in vergelijking met een condensatieketel. Ter vergelijking: een klassieke boiler zet 1 kWh elektriciteit om in 0,95 kWh thermische energie, terwijl een moderne warmtepompboiler diezelfde 1 kWh omzet in ongeveer 3 ร  6 kW warmte. Alleen daardoor bespaar je als gemiddeld gezin jaarlijks al honderden euroโ€™s op energie.

Ook Test-Aankoop kwam tot dezelfde conclusie: 

Bij een simulatie van een dag van normaal gebruik van warm water van 55ยฐC boiler (bij een verbruik van 100 liter per dag) lag de efficiรซntie drie tot vier keer hoger dan bij een klassieke elektrische boiler. Gezinnen met een verbruik van 2000 kWh per, jaar verbruiken nog slechts 600 kWh per jaar met een warmtepompboiler. Dat scheelt jaarlijks ruim 500 euro op je stroomfactuur.

3. Verdien je investering op ongeveer 5 jaar terug

De exacte terugverdientijd van een warmtepompboiler hangt af van verschillende factoren: de marktprijzen van elektriciteit en gas, de efficiรซntie van je vorige toestel, de hoeveelheid warm water die je verbruikt, en of er al dan niet zonnepanelen op je dak liggen. 

In alle geval is een warmtepompboiler plaatsen een zeer toekomstgerichte keuze die je op termijn heel wat geld doet besparen. Wanneer je een elektrische boiler vervangt door een warmtepompboiler, heb je de investering gemiddeld al vijf jaar terugverdiend. Ka-ching!

4. Profiteer in 2023 nog van hoge premies

Wanneer je in 2023 een warmtepompboiler bestelt bij een erkend installateur  met RESCert-certificaat, maak je aanspraak op de volgende energiepremies:

  • MijnVerbouwPremie (300 tot 6.400 euro)
  • Totaalrenovatiebonus (625 tot 4.750 euro)
  • EPC-labelpremie (2.500 tot 5.000 euro)
  • Verlaagd btw-tarief (6% i.p.v. 21%)

De maximumpremie bij uitsluitend nachttarief bedraagt 1620 euro.

Simuleer jouw energiepremie

Ben je niet zeker op welke premie(s) je recht hebt? Vraag vrijblijvend advies aan een van onze experts. Wij begeleiden jou van a tot z bij je aanvraag.

5. 365 dagen per jaar hetzelfde comfort

Een zonneboiler is afhankelijk van de zon en geeft dus geen rendement op bewolkte dagen. Een warmtepompboiler behoudt het hele jaar door zijn rendement, waardoor je altijd zeker bent van warm water.

Nog een voordeel: Het is ook mogelijk om een elektrische weerstand, die aanwezig is in de warmtepompboiler, op zonnige dagen aan te sturen met het overschot aan zonne-energie, door een connectie te leggen met je digitale teller. 

Is er nog meer zonne-energie beschikbaar? Dan stuurt het systeem ook de warmtepomp aan. Zo geniet je niet alleen van een goed rendement, maar kan je ook overtollige zonne-energie gebruiken om warm water te produceren.

7 redenen om een warmtepompboiler in huis te halen

6. Installatie zonder kappen of breken

Wanneer je een warmtepompboiler integreert in een bestaande woning, is er bijna geen kap- en breekwerk nog. Ook de leidingwerken zijn minimaal. Dat betekent dat je een warmtepompboiler in elk type woning kan plaatsen. Of het nu gaat om een klein appartement of een groot herenhuis: er is altijd een toestel dat voldoet aan jouw behoefte, klein of groot.

7. Een toestel zonder storende geluiden

Een warmtepompboiler is bijna niet hoorbaar. Het toestel produceert max. 35 decibel geluid vanop een afstand van twee meter. Ter vergelijking: dat is stiller dan een vaatwasmachine van de laatste generatie (zoโ€™n 50 dB) en ongeveer hetzelfde aantal decibels dat een gemiddelde airconditioning maakt.

Slotsom? Een ecologische warmtepompboiler verkleint je ecologische voetafdruk, verhoogt je comfort en drukt fors je energiekosten.

Zijn er ook nadelen aan een warmtepompboiler?

Ja, maar die wegen niet op tegen de voordelen. Zo neemt een warmtepompboiler meer plaats in dan een elektrische boiler, omdat het toestel naast de boiler ook bestaat uit een warmtepomp. In verwarmde of kleine ruimtes (<20m2), is het noodzakelijk om enkele luchtkanalen te voorzien. Wil je liever geen luchtkanalen plaatsen? Dan kan je de slimme boiler installeren in een ruime, onverwarmde garage, kelder of zolder groter dan 20mยฒ.

Wanneer kies je best voor een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is in elke situatie toepasbaar, op voorwaarde dat je de ruimte hebt om het toestel te kunnen plaatsen. Die ruimte moet ook makkelijk toegankelijk zijn, aangezien de boiler gemakkelijk een gewicht kan hebben van 100 kg leeg en 300-400 kg gevuld, afhankelijk van de grootte die je kiest.

Een warmtepompboiler is vooral aantrekkelijk wanneer:

  • Je energieverslindende elektrische boiler aan vervanging toe is
  • Je een groot gezin hebt en veel warm water gebruikt
  • Je jouw ecologische voetafdruk zo laag mogelijk wil houden
  • Je woning niet kan aangesloten worden op het gasnet
  • Je al zonnepanelen hebt, of van plan bent om er te leggen
  • Door de dakoriรซntatie net geen zonnepanelen kan plaatsen

Ook energie besparen met een slimme warmtepompboiler?
Contacteer ons voor een offerte en word meteen geholpen.

Krijg deskundig advies

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Onze adviseurs staan klaar om uw vragen te beantwoorden.

_DSC3474-edit4
Bel direct met een van onze experts op:
051 14 02 66
Pro Energy Solutions bv ยท BE 0826 764 850