Subsidies zonnepanelen in 2021

webdesign-proenergy-subsidies

32 Miljoen euro. Dat is het bedrag die Vlaams Minister van Energie Zuhal Demir heeft uitgetrokken om investeringen in zonnepanelen interessant te houden. Ook zonder een terugdraaiende teller.

Concreet: Elke particulier die vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen plaatst kan tot 1500 euro subsidie ontvangen.
Voor iedere kWp tot 4kWp krijg je 300 euro subsidie. Vanaf de 4kWp tot maximaal 6kWp ontvang je nog eens 150 euro per kWp.

Enkele voorbeelden:
Voor een installatie van 4kWp is dat een subsidie van 1200 euro. (4x 300 euro)
Kies je voor een installatie van 5,4kWp dan krijg je 1410 euro. (4x 300 euro + 1,4x 150 euro)

Als je weet dat de prijzen van zonnepanelen installaties in de afgelopen 5 jaar bijna gehalveerd zijn en nu gemiddeld tussen de 4500 euro tot 6000 euro bedragen. Dan betekent dat ongeveer 25% van het aankoopbedrag gesubsidieerd wordt.

Let wel: De subsidie is enkel geldig op bestaande woningen met een bouwaanvraag voor 2014 en uw woning mag nog niet voorzien zijn van zonnepanelen. De zonnepanelen moeten door een professionele installateur zoals Proenergy geïnstalleerd worden. De omvormer mag niet hoger zijn dan 10kVa.

Niet wachten! De steun daalt jaarlijks met een kwart.

De subsidie gaat van start op 1 januari 2021 en loopt tot eind 2014.
Maar deze daalt wel elk jaar met 25%.
Met 32 miljoen euro kunnen ongeveer 27000 zonne-energiesystemen in aanmerking komen voor deze investeringspremie. De verwachting is dat dit budget al ver voor het einde van 2021 op zal zijn. Indien je gebruik wilt maken van de zonnepanelenpremie, is het dus van belang om deze in 2021 zo snel mogelijk aan te vragen.

Is je huis ouder dan 10 jaar? Dan heb je ook nog eens recht op een verlaagd BTW-tarief van 6% voor zonnepanelen. Bij een gemiddelde installatie spaart u zo opnieuw meer dan 800 euro uit. Opnieuw moeten de werken door een erkend installateur te gebeuren en mag de woning enkel voor privé-gebruik gebruikt worden om recht te hebben op dit voordelige BTW-tarief.

Einde van de terugdraaiende teller = einde prosumententarief

Ook is het zo dat voor alle zonnepanelen-installaties geïnstalleerd vanaf 1 januari 2021 geen prosumententarief meer van toepassing is. Ok, je teller zal niet meer terugdraaien, wel kan de energieleverancier voor de geïnjecteerde stroom een vergoeding geven. De prijs kan de energieleverancier zelf bepalen, maar mag niet negatief zijn. De keuze van je energieleverancier kan dus in de toekomst afhangen van de vergoeding die wordt gegeven.

Wil je nog meer besparen? Dan wordt het in de toekomst erg belangrijk om zoveel mogelijk energie te verbruiken wanneer deze door jou wordt geproduceerd. Je warmtepomp, (vaat)wasmachine, droger of laadpaal voor een elektrische auto moet je dus dan aan hebben staan. Gelukkig worden al onze apparaten steeds slimmer en kunnen we dit gaan automatiseren.

Een volgende stap kan zijn, het toevoegen van een thuisbatterij aan je zonne-energiesysteem. Zo kan je je overtollige zonnestroom ook ’s avonds gebruiken wanneer je deze nodig hebt. Ook hiervoor kan je trouwens bij Proenergy terecht.

Gerelateerde artikelen

© 2022 Pro Energy Solutions bvba
Eekhoutstraat 11, 8755 Ruiselede
BTW BE0 826 764 850

Made by Galia

Proenergy