Hoe bereken je de juiste capaciteit van een thuisbatterij

thuisbatterijen-01

Wanneer je een thuisbatterij koopt, is het belangrijk om meteen het juiste vermogen te kiezen, zodat je investering maximaal kan renderen. Maar hoe weet je welke thuisbatterij geschikt is voor jouw situatie?

Het vermogen van thuisbatterijen ligt meestal tussen 2 kWh en 10 kWh. Belangrijk bij de keuze van vermogen is dat zowel je stroomverbruik als je stroomopslag afgestemd zijn op de stroomproductie van je zonnepanelen. 

Hoe bereken je de ideale capaciteit van een thuisbatterij?

Een gouden regel om de juiste capaciteit te berekenen is om per wattpiek (kWp) een capaciteit van 1 à 1,5 kWh te voorzien. Wattpiek is het maximaal elektrisch vermogen van je zonnepanelen bij normale omstandigheden.

Bijvoorbeeld: een zonne-installatie met een maximaal elektrisch vermogen van 6 kWp rust je best uit met een batterij met een capaciteit van 6 à 9 kWh.

Om het ideale vermogen van je thuisbatterij te bereken, kan je ook een beroep doen op een tool die werd ontwikkeld door de Ugent. Die vind je hier.

proenergy thuisbatterij installateur

Gevolgen van een te hoog of te laag vermogen

Wat je niet wil is een overgedimensioneerde batterij. 

Een te grote batterij krijg je in de winter niet volgeladen, omdat er te weinig lichturen zijn. Tijdens zonnige zomermaanden krijg je je accu dan weer niet leeg omdat je overdag voldoende energie produceert en je die energie ook rechtstreeks kan gebruiken. 

Met een te ‘zware’ thuisbatterij heb je de investering dus minder snel terugverdiend. Dat wil je natuurlijk vermijden. Toch moet je er ook voor zorgen dat het vermogen niet te laag is voor je verbruik. 

Wanneer je batterij te klein is, kan je je zelfverbruik maximaal opkrikken tot ongeveer de helft. Wanneer in de zomer je PV-panelen veel zonne-energie opbrengen, is je batterij dus te klein om alle energie te kunnen opslaan en verlies je helaas groene stroom aan het elektriciteitsnet. 

Tip: beter een tikje te groot dan een beetje te klein

Wees vooral waakzaam om geen té kleine batterij te kopen. Zeker niet als je een gezinsuitbreiding of de aankoop van een elektrische wagen hebt gepland. Een grotere batterij kost gemiddeld minder per kWh en geeft je recht op een hogere premie. Bovendien vermijd je verbruikspieken. Niet onbelangrijk als je weet dat er in de loop van 2022 hogere piektarieven aankomen.

Hoeveel kost een thuisbatterij per kWh capaciteit?

Een thuisbatterij kost ongeveer 650 euro per kWh. Een kleinere thuisbatterij is meestal iets duurder per kWh dan een thuisbatterij met een hoger vermogen. Voor een kwalitatieve batterij van 5 kWh zal je zo’n 5.000 euro betalen, inclusief plaatsing en btw. Voor een batterij van 8 kWh betaal je tussen 6.000 en 8.000 euro. Voor een batterij van 14 kWh leg je zo’n 10.000 euro neer. 

Daar mag je wel telkens een dikke premie van aftrekken.

Vraag advies aan een expert in thuisbatterijen

Welk vermogen het meest geschikt is voor jouw thuisbatterij, hangt dus grotendeels af van je algemene gezinsverbruik, je toekomstplannen en het vermogen van je zonne-installatie. Voor we jou een batterij voorstellen, maken we eerst een objectieve analyse. Zo ben je zeker van de beste oplossing.

Gerelateerde artikelen

Proenergy