Goed nieuws voor wie eraan denkt om thuis een warmtepomp te plaatsen: de premies voor een lucht-water-warmtepomp of hybride toestel worden in 2022-2023 tijdelijk verhoogd. Ontdek op welke premies je recht hebt, en hoe je ze kan aanvragen.
Geniet van verhoogde premies in 2022-2023
Overweeg je om een warmtepomp te plaatsen? Dan krijg je sinds kort een extra duwtje in de rug. De overheid heeft namelijk beslist om de premie voor een hybride warmtepomp of lucht-water warmtepomp tijdelijk te verhogen.
De premie bedraagt nu respectievelijk minstens 2.000 en 3.000 euro en lopen op tot 7.200 euro. Ook voor een geothermische of lucht-lucht-warmtepomp of zijn er mooie premies Geniet bovendien op een verlaagd btw-tarief van 6%.
Welke premie voor welke warmtepomp?
Klaar om voortaan meer energie te besparen en je gezinsbudget te verhogen? De premie die je krijgt, hangt af van het type warmtepomp dat je laat plaatsen. In 2022 en 2023 heb je recht op een premie van 300 euro tot 7.200 euro.
Wordt in jouw woning alleen het nachttarief toegepast? Of ben je net als 400.000 Vlaamse gezinnen een beschermd afnemer? Dan bedraagt het maximumbedrag 50% van de factuur in de plaats van 40%
Maximumbedragen (vanaf 1 juli 2022):
- Lucht-lucht-warmtepomp: 300 euro
- Hybride warmtepomp: 2.000 euro
- Lucht-water-warmtepomp: 7.200 euro
- Geothermische warmtepomp: 8.800 euro
Heb je recht op een dubbele premie?
Ligt er op vandaag nog geen aardgasnet in jouw straat? Of vervangt de warmtepomp een bestaande elektrische weerstandsverwarming? In beide gevallen heb je dan recht op een dubbele premie!
Premies per type warmtepomp in 2022 en 2023
1. Lucht-water-warmtepomp
Wie voor een lucht-water-toestel kiest, profiteert maximaal van de verhoogde premie. Voor een lucht-water-warmtepomp (min. A+) ontvang je in 2022 een premie van minstens 3.000 euro of max. 40% van het factuurbedrag. Wie geniet van het sociaal tarief kan tot 50% van de eindfactuur terugkrijgen.
Het grote voordeel van een lucht-waterwarmtepomp? Je kan dit toestel gebruiken om te verwarmen, maar ook om warm water te produceren.
2. Hybride warmtepomp
Ook wie een bestaande gasinstallatie wil uitbreiden met een warmtepomp valt extra in de prijzen. Voor een hybride warmtepomp ontvang je voortaan een premie van minstens 2.000 euro of max. 40% van het factuurbedrag. Voor wie gebruik maakt van het sociaal tarief, is dat max. 50% van de factuur.
Vandaag is dus het ideale moment om je gascondensatieketel aan te vullen met een lucht-waterwarmtepomp en meer te gaan besparen op energie.
3. Lucht-lucht-warmtepomp
De premie voor een lucht-lucht-warmtepomp (min. A+) is beperkt. Dat komt omdat je met dit toestel wel kan koelen, maar geen warm water produceren. Je ontvangt een premie van 300 euro of max. 40% van het factuurbedrag. Als beschermd afnemer kan je tot 50% van de kostprijs recupereren.
Tip: Wanneer je een lucht-lucht-warmtepomp laat installeren, heb je daarna wel recht op een premie voor een warmtepompboiler. (#) Deze boiler laat je toe om op een energievriendelijke manier sanitair warm water te produceren.
4. Geothermische warmtepomp
Een geothermische warmtepomp biedt je het hoogste rendement. Toch is een geothermisch systeem niet altijd mogelijk. Door plaatsgebrek is een horizontaal captatienet vaak geen optie. Kies je voor een verticaal captatienet, zijn er meestal ook veel boringen nodig. De prijs kan dan aardig oplopen.
Kies je toch voor een geothermische warmtepomp, dan geniet je evenwel een zeer aantrekkelijke premie van 4.000 euro, tot max. 40% van het factuurbedrag.
Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor een subsidie?
Volgende voorwaarden zijn op alle premies van toepassing:
- De warmtepomp mag niet gebruikt worden voor actieve koeling
- De installatie moet voldoen aan alle Europese technische voorschriften
- De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend installateur
- Elke premie kan maar 1 keer om de 10 jaar worden aangevraagd
- De factuurdatum moet tussen 1/1/2022 en 31/12/2023 liggen
Een overzicht van alle voorwaarden lees je op energiesparen.be.
Hoe vraag je een premie aan?
Daarna verloopt de aanvraag via mijnverbouwpremie.be. Via een simulator op deze website kan je nagaan of het voordeliger is om de premie aan te vragen voor die datum, of dat je beter nog even wacht om je aanvraag te doen.
Dat zal zo verlopen:
- Tot 30 juni 2022 kan je alle premies voor een warmtepomp of andere ingrepen aanvragen bij de netbeheerder Fluvius.
- Tussen 1 juli en 30 september 2022 zal je de premies (voortaan onderdeel van MijnVerbouwpremie) tijdelijk niet kunnen aanvragen.
- Vanaf 1 oktober 2022 kan je via MijnVerbouwpremie.be een online aanvraag doen voor alle lopende premies via één nieuw systeem.
Tip: de premies voor zonnepanelen worden niet geïntegreerd in Mijn VerbouwPremie en kan je blijven aanvragen bij Fluvius.
Ga naar mijnverbouwpremie.be →
Welke subsidies zijn er nog?
1. Premie voor een warmtepompboiler
Woon je in Vlaanderen? Dan krijg je ook een premie wanneer je een warmtepompboiler installeert. Met zo’n milieuvriendelijke boiler kan je sanitair warm water produceren. Je kan deze subsidie enkel cumuleren met de premie voor een warmtepomp als je de warmtepompboiler eerst laat plaatsen, uitgezonderd wanneer de warmtepomp een lucht-lucht-warmtepomp is.
Meer info lees je op de website van Fluvius.
Let op: na 30 juni vraag je ook deze premie aan via mijnverbouwpremie.be.
2. Totaalrenovatiebonus (MijnVerbouwpremie)
Voer je minstens 3 energetische renovaties uit binnen de vijf jaar? Dan heb je recht op een extra renovatiebonus. Hoe meer energetische ingrepen laat uitvoeren, hoe hoger de premie die je ontvangt. De premie varieert afhankelijk van de woonvorm: woning of appartement. Eigenaar van een eengezinswoning? Dan brengt de premie jou minstens 1.250 euro op.
Ben je een beschermde afnemer? Dan wordt de bonus met 50% verhoogd.
Welke ingrepen komen in aanmerking?
- Dak- of zolderisolatie
- Spouwmuurisolatie
- Hoogrendementsglas
- Zonneboiler
- Warmtepomp
- Ventilatiesysteem
Hoe kan je deze premie aanvragen?
Eerst moet je de werken laten uitvoeren. Zodra de netbeheerder opmerkt dat je drie energetische ingrepen hebt doorgevoerd, wordt jouw bonus automatisch toegekend. Let wel: om je aanvullende bonus te ontvangen, moeten alle werken uitgevoerd worden door een erkend aannemer.
Ook zijn er enkele randvoorwaarden. Lees het volledige overzicht.
Let op: na 30 juni vraag je ook deze premie aan via mijnverbouwpremie.be.
3. EPC-labelpremie
Liet je vanaf 2021 een energiebesparende ingreep uitvoeren die je EPC-score heeft verbeterd? Dan kan je gebruik maken van de EPC-labelpremie. Deze premie wordt toegekend wanneer je een hoger energielabel haalt dan voor de renovatie. Hoe hoger de sprong, hoe hoger het bedrag van de premie.
Bijvoorbeeld: breng je een energiescore E of F binnen de vijf jaar naar energielabel A, B of C, dan krijg je respectievelijk 2.500, 3.700 en 5.000 euro toegekend. Wie all the way gaat en een woning grondig renoveert, wordt daar dus mooi voor beloond. En dat bovenop een veel lagere energiefactuur.
Let op: na 30 juni vraag je ook deze premie aan via mijnverbouwpremie.be.
Advies nodig over warmtepompen of premies?
Wil je zeker weten of je voor een bepaalde premies in aanmerking komt? Of kan je hulp gebruiken bij het invullen van de paperassen? Wij helpen je graag. Vraag gerust vrijblijvend advies. Ons team staat elke werkdag voor je klaar.