Wat is het verschil in rendement tussen zonnepanelen met en zonder thuisbatterij?

proenergy zonnepanelen

Sinds de terugdraaiende teller en het prosumententarief in vrede rusten, ging de vraag naar thuisbatterijen door het dak. Maar wat is nu het verschil in rendement tussen zonnepanelen met en zonder thuisbatterij? 


Wanneer je al zonnepanelen hebt, is een thuisbatterij meestal een prima investering om het wegvallen van de terugdraaiende teller op te vangen. En ook nieuwe eigenaars van zonnepanelen kiezen er steeds vaker voor om in één beweging een thuisbatterij mee te laten installeren. Maar wat is nu het verschil in rendement tussen zonnepanelen met en zonder thuisbatterij?

Rendement van zonnepanelen zonder thuisbatterij

Wanneer je zonnepanelen installeert zonder een thuisbatterij, moet je de energie die door je zonne-installatie wordt opgewekt, meteen gebruiken. Dat is meteen ook het grootste nadeel. Zodra de zon onder is, ben je verplicht om (duurdere) elektriciteit van het net te halen. Logischerwijs hebben je zonnepanelen dus een hogere opbrengst in de zomer dan in de winter. 

Dek tot 35% van je totale gezinsverbruik

Met zonnepanelen zonder thuisbatterij kan je ongeveer 35% van je energieconsumptie dekken. Afhankelijk van je verbruik, spaar je daardoor elk jaar al minstens honderden euro’s uit. Door je huishoudtoestellen (vaatwasser, droogkast…) overdag te gebruiken of je elektrische wagen tijdens zonuren op te laden, kan je je zelfverbruik nog verder opwaarderen. 

proenergy zonnepanelen installateur en thuisbatterij installateur

En vice versa? 

Omgekeerd kan je ook een batterij plaatsen zonder zonnepanelen. Valt de stroom uit, dan beschik je over een noodcapaciteit. Heb je een dubbele elektriciteitsmeter? Dan kan je tijdens de daluren netstroom naar de batterij opladen tegen een goedkoper nachttarief, om die dan overdag te gebruiken. Een gemiddeld gezin kan daarmee zo’n 100 euro per jaar besparen. 

In verhouding tot de kostprijs van een batterij is dat maar een laag bedrag, waardoor de investering meestal niet rendabel is.

Rendement van zonnepanelen met thuisbatterij

Eigenaars van een terugdraaiende teller hadden vroeger geluk: het distributienet was voor hen één reusachtige batterij. Die gouden tijd van het prosumententarief is helaas voorbij. Sinds de oude regeling werd vernietigd door het Grondwettelijk Hof, is er een echte rush op thuisbatterijen. De tijdelijke subsidie tot 1.725 euro zit daar uiteraard ook voor iets tussen.

proenergy zonnepanelen installateur en thuisbatterij installateur

Lees ook: Welke premie ontvang je in 2022 voor een thuisbatterij?

Een thuisbatterij slaat de overtollige groene energie die je overdag produceert op. Die energie gebruik je als je zonnepanelen ‘s avonds en ‘s nachts weinig tot geen energie opwekken. En ook wanneer je zonne-installatie overdag niet genoeg energie opwekt om je thuisverbruik te dekken, gebruik je energie uit de batterij. Pas als de batterij leeg is, schakel je over naar netstroom.

Krik je zelfverbruik op tot 70% met een thuisbatterij

Het grote voordeel van zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij is dat je het zelfverbruik kunt verhogen naar 70%. Eerst en vooral scheelt dat een flinke slok op de borrel op je maandelijkse energiefactuur, zeker nu sommige energieprijzen verdubbeld zijn. Zelf je energie produceren is bovendien goed voor het milieu, want hoe korter de energieketen, hoe beter.

proenergy zonnepanelen installateur en thuisbatterij installateur

Wat moet dat schuiven, een thuisbatterij?

Voor een een thuisbatterij van 6 kWh betaal je ongeveer 4000 euro, btw en plaatsing inbegrepen. Voor een batterij tot 14 kWh betaal je ongeveer 10.000 euro. Maar ook de btw kan de prijs doen schommelen, want als je woning ouder is dan 10 jaar, betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%. Wij maken je graag een nauwkeurige offerte, voor een toestel afgestemd op jouw verbruik.

Conclusie: een rendement de investering waard

Je zelfverbruik verdubbelen. Dat is precies wat een thuisbatterij doet. Met enkel zonnepanelen is je zelfverbruik voor 35% gedekt. Met een thuisbatterij breng je dat makkelijk naar 70%. Hoeveel je bespaart, en op hoeveel jaar de investering hebt terugverdiend, hangt af van je verbruik, de overheidspremie en de kostprijs van de batterij. Vraag advies aan een van onze experts

Gerelateerde artikelen

Proenergy