Waarom een thuisbatterij ook in 2022 een rendabele investering is

januari 2025

In 2021 zijn liefst 30 keer meer thuisbatterijen geplaatst dan in het hele jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van netbeheerder Fluvius en het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Niet alleen de overheidspremies, maar ook de afschaffing van de terugdraaiende teller overtuigen eigenaars van zonnepanelen om een thuisbatterij te plaatsen. Maar is het ook rendabel?

Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Over de terugverdientijd van een thuisbatterij gaan heel wat wilde verhalen de ronde. Sommige installateurs spreken zelfs over een terugverdientijd van minder dan 6 jaar. In realiteit ligt de terugverdientijd op 8 ร  14 jaar.  Deze cijfers werden bevestigd door Vlaams minister van Energie Zuhal Demir. Toch blijft een thuisbatterij daardoor nog steeds een prima gezinsinvestering.

Hoe kan je de terugverdientijd inschatten?

Een terugverdientijd van 8 tot 14 jaar is een vrij breed venster. Dat komt omdat de rentabiliteit van een thuisbatterij afhangt van vijf factoren

  • Je algemene gezinsverbruik
  • Je (gestegen) zelfverbruik
  • Het vermogen van de batterij
  • De premie die je ontvangt
  • Je huidige energiecontract 

1. Je algemene gezinsverbruik

Er bestaan verschillende soorten thuisbatterijen, met een hoge of een lagere capaciteit. Woon je alleen of met twee in een kleiner appartement, dan heb je aan een thuisbatterij van 5 kWh wellicht voldoende om je gezinsverbruik te dekken. Woon je met een gezin van vier in een halfopen huis en heb je een elektrische wagen, dan zal je een capaciteit van 8 kWh of meer nodig hebben.

Het spreekt voor zich dat een batterij met een hoger vermogen, ook duurder is in aankoop, waardoor de terugverdientijd stijgt.

2. Je (gestegen) zelfverbruik

Hoe meer je zelfverbruik toeneemt, hoe sneller je een thuisbatterij zal terugverdienen. Wanneer je huishoudtoestellen zoals bv. een vaatwasser, wasmachine of droogkast overdag laat draaien, kan je de opgewekte energie van je zonnepanelen meteen opsouperen. Overschotten worden opgeslagen in je batterij voor โ€˜s avonds, waardoor je zelfverbruik makkelijk stijgt met 35%.

proenergy installateur thuisbatterij

3. Het batterijvermogen

De opslagcapaciteit van de batterij moet in verhouding staat tot de omvang van je zonne-installatie. Een vuistregel is dat de capaciteit 1 ร  1,5 keer het piekvermogen van de zonnepanelen moet zijn. Bijvoorbeeld: voor een zonne-installatie van 4 kWp heb je dus een thuisbatterij nodig met een capaciteit van 4 tot 6 kWh. 

Wanneer je de batterij overdimensioneert, duurt het langer om je investering terug te verdienen. Bovendien sla je dan in de zomer energie op die je niet gebruikt, terwijl je in de winter te weinig energie produceert om de batterij volledig op te laden.

4. Je overheidspremie

Wat de terugverdientijd is van een thuisbatterij hangt ook af van de premie die je ontvangt van de Vlaamse overheid. Die is van tijdelijke aard. De subsidie bedraagt in 2022 maximaal 1.725 euro (max. 40% van de factuur), wordt de komende jaren afgebouwd en in 2025 stopgezet. Hoe sneller je beslist om een thuisbatterij te plaatsen, hoe rendabeler de investering dus wordt.

5. Je energiecontract 

Hoeveel je uiteindelijk bespaart met een thuisbatterij hangt dus onder meer af van je totale energieverbruik, je verbruikspatroon en de premie. Nog een andere factor is je energiecontract. Hoe duurder je tarief, hoe groter de besparing. Natuurlijk kan je ook overstappen naar een andere leverancier. Wat voor jou de meest voordelige energieleverancier is, ontdek je hier.

Wat kost een thuisbatterij (en wat brengt het op)?

Een thuisbatterij is niet goedkoop, maar wel een investering die zichzelf terugbetaalt. Een goed richtsnoer voor de kostprijs is ongeveer 600 euro per kWh. Met een thuisbatterij van 6 kWh bespaart een gemiddeld gezin ongeveer 500 euro per jaar. Wanneer je een hoger verbruik hebt en kiest voor een thuisbatterij van 10 kWh, bespaar je gemiddeld 900 euro per jaar. 

proenergy installateur thuisbatterij

Thuisbatterijen: rendabeler dan een spaarboekje

Wat wel vaststaat is dat wanneer je je geld op een spaarboekje laat staan, er door de inflatie (5,6% in 2022)  na 8 jaar wellicht maar 75 procent van de waarde meer zal overblijven. Op ongeveer dezelfde tijd heb je je installatie terugverdiend. Wil je graag zeker zijn dat een thuisbatterij voor jou een rendabele investering is? Wij helpen jou een realistische simulatie te maken. 

Wel heeft een kwalitatieve lithiumbatterij een zeer lange levensduur. De meeste thuisaccuโ€™s hebben een laadcyclus van 5.000 tot 10.000 ladingen. Daardoor gaan ze vlot even lang mee als je zonnepanelen. 

Vraag een gratis simulatie van jouw rendement

Wil je de terugverdientijd van je thuisbatterij graag in detail te weten komen? Contacteer ons gerust voor ondersteuning. Verwacht van ons geen onrealistische prognose, maar wel een reรซle inschatting en correct advies. 

Krijg deskundig advies

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Onze adviseurs staan klaar om uw vragen te beantwoorden.

_DSC3474-edit4
Bel direct met een van onze experts op:
051 14 02 66
Pro Energy Solutions bv ยท BE 0826 764 850