10 van de meest gestelde vragen over zonnepanelen

AdobeStock_407525432_Preview

Wat is de kostprijs van zonnepanelen? Hoe hoog is het rendement? En heb je nog een energieleverancier nodig? Lees 10 van de meest gestelde vragen over zonnepanelen, inclusief de antwoorden. 

1. Hoeveel kosten zonnepanelen?

Hoeveel je zonnepanelen zullen kosten, hangt af van verschillende factoren: de kwaliteit, het vermogen van de panelen en de oppervlakte van je dak. Grof gesteld zal een kwalitatieve zonne-installatie (met glas-glas-zonnepanelen) voor een gemiddeld gezin ongeveer 6.000 euro kosten. Je ontvangt daarvoor een premie van 1.500 euro, tot een maximum van 40% van het factuurbedrag. 

2. Wat brengen zonnepanelen op in kWh?

De opbrengst van je zonnepanelen in kWh hangt samen met hoeveel zonnepanelen je kan plaatsen op je dak, de beschaduwing, de oriëntatie en de hellingsgraad. Voor een optimaal rendement moeten de panelen tussen het zuidoosten en zuidwesten gericht zijn, onder een hoek van 15° tot 45°. 

Onze installateurs kunnen de opbrengstverwachting voor jouw dak zeer nauwkeurig bepalen – en dus ook hoeveel panelen je nodig hebt om je gezinsverbruik te dekken. Wil je zelf al een eerste inschatting maken van het aantal panelen dat je nodig hebt, dan gebruik je deze formule: (jaarlijks stroomverbruik x 1,1) gedeeld door (het vermogen van 1 paneel in wattpiek).

proenergy zonnepanelen installateur

3. Hoe lang blijft het rendement overeind?

Het rendement is afhankelijk van het type zonnepanelen (glas-folie of glas-glas) en de productkwaliteit. Bij traditionele glas-folie-zonnepanelen is het rendement na 10 jaar nog amper 80%. De reden waarom wij met glas-glas zonnepanelen van Solarwatt werken, is dat ze na 30 jaar nog steeds 88% van hun rendement halen. Die belofte staat letterlijk in de garantievoorwaarden.

Lees ook: Waarom wij kiezen voor Solarwatt

4. Hoeveel kan je besparen met zonne-energie?

Door te investeren in een zonne-installatie kan je minstens een derde besparen op energiekosten. Afhankelijk van je verbruik, komt dat neer op een jaarlijkse besparing van honderden euro’s. Nog voor de energieprijzen zo hard zijn beginnen stijgen, had je de installatie in gemiddeld 8 jaar terugverdiend. Aan de huidige tarieven is dat al na 6 jaar, of misschien zelfs nog sneller. 

proenergy zonnepanelen installateur

5. Hoe weet ik of mijn dak wel geschikt is?

Via de digitale Zonnekaart van de Vlaamse Overheid kan je gemakkelijk controleren of je dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Het enige wat je moet doen, is je adres invoeren. Bovendien berekent de Zonnekaart voor gebouwen met een goede energiescore automatisch wat zonnepanelen op het dak ongeveer zullen kosten én opbrengen.

6. Hoe worden (onze) PV-panelen geplaatst?

Onze Solarwatt-zonnepanelen worden op je dak geplaatst met behulp van een lichtgewicht montagesysteem. De panelen worden daarna aangesloten op de omvormer, die de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in bruikbare wisselstroom. Dan wordt er nog een kabel gelegd tussen de omvormer en de meterkast, zodat je elektrische apparaten de zonnestroom kunnen gebruiken.

7. Wat kost een batterij voor zonnepanelen?

Een thuisbatterij is de beste manier om het rendement van je zonnepanelen te te maximaliseren. Hoeveel een thuisbatterij kost, hangt af van het vermogen. Voor een klein gezin is een vermogen van 6 kWh vaak voldoende (prijs: vanaf 4.000 euro) voor grotere gezinnen is een batterij van 10 kWh aangewezen (prijs: tot 10.000 euro). In 2022 geniet je van een premie tot 1.725 euro.

proenergy zonnepanelen installateur

8. Heb ik nog een energieleverancier nodig?

Met zonnepanelen kan je ongeveer 30 à 35% van je eigen verbruik dekken. Door je zonne-installatie uit te breiden met een thuisbatterij kan je dit verdubbelen naar 70%. Dat betekent dat je wel bijna, maar nog niet helemaal af bent van je energieleverancier. Op zoek naar de meest voordelige energieleverancier? De V-test van de VREG helpt je de juist keuze te maken.

9. Hoe duurzaam zijn PV-panelen?

Zonnepanelen worden op vandaag gemaakt van silicium. Hoewel ze daardoor vrij veel energie kosten om te produceren, leveren ze daarna véél meer schone energie op. Gecombineerd met de lange levensduur van de installatie, kan je zonnepanelen dus absoluut duurzaam noemen. Bovendien kunnen de meeste zonnepanelen vandaag voor 95 tot 99% gerecycleerd worden.

10. Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een jacuzzi?

Een jacuzzi aanleggen in de tuin? Dat kan ook milieuvriendelijk, met dank aan de energie van de zon. Als we ervan uitgaan dat je twee keer per week één uur gebruikmaakt van de jacuzzi, daardoor jaarlijks ongeveer 1.000 kWh verbruikt en één paneel een wattpiek heeft van 370 Wp, heb je ongeveer 3 zonnepanelen nodig om het energieverbruik van je bubbelbad te dekken. 

proenergy zonnepanelen installateur

Nog meer weten? Vraag raak!

Heb je nog andere vragen over zonnepanelen? Over de prijs, het rendement of je besparing? Of zit je met een technische vraag? Contacteer ons vrijblijvend. Een van onze experts belt je graag op met gratis advies. Met 15 jaar ervaring als installateur van zonnepanelen, heb je aan ons een objectief klankbord over alles wat draait rond energie besparen. Privé of professioneel.

Gerelateerde artikelen

Proenergy