Biodiversiteit en zonnepanelen

Proenergy-biodiversiteit-zonnepanelen

Het komt de laatste tijd zeer veel aan bod in de media: Plaats zonnepanelen – warmtepompen – bespaar met led – enz. voor ons milieu. Veel mensen vergeten daarbij dat ook andere zaken een heel grote rol spelen in het verkrijgen van een optimaal milieu. Denk maar aan bossen – planten – groendaken. Het is deze laatste dat ik even in de kijker wil plaatsen. Het plaatsen van een groendak/gevel is niet alleen goed voor onze zonnepanelen maar ook zeer stimulerend voor onze natuur en zijn bewoners. Het is bovendien zeer leuk om naar te kijken en zuivert daarbij nog eens de plaatselijke omgeving. 

Wist u dat een groendak in sommige gemeente gesubsidieerd worden? Zo komt het zelfs voor dat voor kleinere oppervlaktes de premie voorziet in ALLE kosten voor het leveren en plaatsen van een groendak. Waarom dan nog wachten? 

Het is daarom dat wij samenwerken met een onderneming uit aalter voor het plaatsen van een groendak. visit https://viceverda.be/ 

Groen verhoogt efficiëntie zonnepanelen

Zonnepanelen hebben het hoogste rendement bij een lage omgevingstemperatuur. Op bijvoorbeeld een zwart / bitumendak kan de temperatuur oplopen tot circa 60º of 70º C waardoor zonnepanelen aan rendement verliezen. Op een groendak blijft de temperatuur laag (tot circa 35ºC) hierdoor wordt het rendement van zonnepanelen vergroot. Daarnaast zorgt de lagere temperatuur ook voor minder slijtage van het zonnepaneel, die gaat dus langer mee. De dakbedekking gaat zelfs zo’n twee tot drie keer langer mee. Ook de biodiversiteit wordt bevordert door zonnepanelen omdat andere planten zich zullen vestigen op de schaduwrijkere plekken onder de panelen.

Om duurzaam te bouwen hoeft er geen keuze gemaakt te worden tussen groendaken en het plaatsen van zonnepa­nelen. Sterker nog groendaken en zonnepanelen versterken elkaars werking. De biodiversiteit op het groendak vergroot vanwege de schaduwplekken die door de pa­nelen ontstaan, waardoor er een netwerk van verschillende micro klimaten ontstaat. De fotovoltaïsche modules van de zonnepanelen werken efficiënter als gevolg van het koe­lende effect van een groendak.

De zonnepanelen gaan langer mee door het groendak, het is een bescherming van de investering. Het plaatsen van zonnepa­nelen kan eigenlijk alleen gecombineerd worden met een extensief groendak. De panelen kunnen met behulp van een aluminium frame boven de vegetatielaag geïnstalleerd worden (de beplanting kan onder de panelen doorlopen).

Zonnepanelen van dezelfde grootte kunnen verschillende hoeveelheden elektriciteit produceren. Dit verschil komt door het verschil in kwaliteit, leeftijd en de gebruikte technologie. Deze factoren zijn van invloed op het rendement van een zonnepaneel. Een zonnepaneel heeft een gemiddelde levensduur van ongeveer 20 tot 25 jaar. Afhankelijk van de kwaliteit en de gebruikte technologie, zal een zonnepaneel minder rendement opleveren. Ook wordt het rendement minder naarmate een zonnepaneel energie heeft geleverd. Door deze factoren zal de theoretische Wp van een zonnepaneel nooit gehaald worden met misschien een lagere opbrengst als gevolg.

Gerelateerde artikelen

Proenergy