Optimalisatie van uw bestaande zonne-installatie.

website-proenergy-zonne-installatie

Case : Installatie 2011 met 27 Yingli 240Wp - In combinatie met twee inverters totaal 6.6Kw piek

Bovenstaande installatie is een installatie van 2011 met een opbrengst van +-6000Kwh. Hiervoor kreeg men nog een extra groenstroomcertificaat van 330 euro/1000 Kwh die men produceerde gedurende 20 jaar. (tem 2031). Elk jaar neemt het rendement van deze installatie iets af en resulteert dus in een lagere opbrengst en een lagere “groenstroomcertificaat”​ opbrengst. Daarbij komt nog dat de regering beslist heeft dat per KW omvormer een prosumententarief moet betaald worden van 106 euro (regio Aalter). In dit voorbeeld betekent dit 6.6 (totaal vermogen van de omvormer) x 106 euro, zijnde 700 euro. Jammer…

Maar wat als u de negatieve degradatie en de kosten van het prosumententarief zou kunnen laten dalen? Wij deden de test:

1. Vervangen van de omvormer. In de SolarEdge Designer hebben we berekend dat indien we de omvormers van 6.6Kw piek vervangen door een 5Kw omvormer we geen rendement/opbrengst zouden verliezen. Deze oude 6.6Kw omvormers waren geplaatst in een tijd waar iedereen zonnepanelen wou plaatsen omdat de groenstroomcertificaten aan het dalen waren. In die tijd kwam het dan ook al eens voor dat men veel te zware omvormers plaatste voor het aantal panelen die op het dak kwamen. Waardoor er momenteel dan ook op heel veel installaties een teveel aan prosumententarief wordt betaald. => besparing 1.6Kw x 106 euro = €169.6 /jaar.

 

2. Het aanpassen van een seriegeschakelde installatie naar een poweroptimiser installatie. Met een seriegeschakelde zonneinstallatie hangen de rendementen van uw panelen af van het slechtst presterend paneel. Dwz dat als er één paneel meer degradeert dan een andere, het betere paneel een groot stuk van zijn potentieel verliest. Ook vuil, sneeuw en schaduw hebben hier hetzelfde effect. Wij bouwden achter elk paneel een poweroptimiser zodanig dat alle panelen individueel hun maximale capaciteit konden afgeven. => meeropbrengst/jaar=> 750Kwh ofwel 750 x 0.25c = €187.5 / jaar. + (0.75 Kw x 330 euro groene stroomcertificaten) €247.5 /jaar.

 

3. Monitoring van uw installatie. Door het plaatsen van de Poweroptimisers van SolarEdge weten we nu bij deze oudere installatie perfect wat elk paneel aan het produceren is op elk moment van de dag. Dit resulteert in een lagere out-time en een betere follow-up van uw installatie.

Totale investering:

Kostprijs aanpassing installatie:  €3100 euro incl 6% btw

Totale besparing/jaar :   €604.6 euro

Terugverdientijd:  <5 jaar.

Is uw omvormer defect en uit garantie? Moet u sowieso de kost maken voor de vervanging van de omvormer? Denk dan eens aan een upgrade met solaredge (25 jaar OMNIUM garantie).

Steven Roels

www.proenergy.be

Gerelateerde artikelen

Proenergy