Welke premie ontvang je in 2023 voor zonnepanelen?

mariana-proenca-_h0xG4s6NFg-unsplash

Denk je eraan om dit jaar nog zonnepanelen te plaatsen? Nu is het moment! De premies van zonnepanelen zullen vanaf 2024 verder blijven dalen. Ontdek op welke premies je recht hebt, en hoe je ze kan aanvragen.

Geniet van voordelige premies in 2023

Overweeg je om een zonnepanelen installatie te plaatsen? Dan krijg je ook in 2023 een extra duwtje in de rug. Ga wel tijdig van start met je aanvraag, want de premies nemen jaar na jaar af. Dit jaar krijg je eenmalige premie van maximaal 750 euro, volgend jaar maximaal 450 euro.

Zonnepanelen premie 2023

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor een subsidie?

Volgende voorwaarden zijn van toepassing op de premies van het plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen:

 • Datum indienstname ligt na 1/1/2023.
 • Er moet een digitale meter aanwezig zijn op het installatie-adres.
 • Enkel voor nieuwe installaties met een omvormervermogen ≤ 10 kVA.
 • De zonnepanelen moeten door een erkende aannemer geplaatst worden. De aannemer heeft een certificaat (RESCERT) of laat de installatie controleren door een deskundige persoon.
 • De zonnepanelen moet je op het dak van een gebouw plaatsen.
 • De zonnepanelen mogen niet geïnstalleerd worden op asbesthoudende dakbekleding of een asbesthoudend onderdak.
 • Premie is éénmalig en de premie is per woning.

Je premie hangt af van je inkomen, gezinssamenstelling en van het type gebouw (woon- of niet-woonhuis).

Een overzicht van alle voorwaarden lees je op vlaanderen.be.

Hoe vraag je een premie aan?

Sinds kort lopen alle premieaanvragen via één platform, mijnverbouwpremie.be. Via deze website kan je een online aanvraag doen voor alle lopende premies via één nieuw systeem. Jammer genoeg zijn de premies voor zonnepanelen in Vlaanderen nog niet verwerkt in dit systeem.

Deze zal je apart moeten aanvragen bij netbeheerder Fluvius. Dit is hoe het werkt: meld je aan op de Fluvius-website, vraag de premie van zonnepanelen aan en voeg de documenten toe. Na goedkeuring, ontvang je jouw zonnepanelen premie van Fluvius. Dit kan je via deze link.

Ga naar fluvius.be → 

zonnepanelen premie 2023

Welke subsidies zijn er nog?

De EPC-labelpremie

Liet je vanaf 2021 een energiebesparende ingreep uitvoeren die je EPC-score heeft verbeterd? Dan kan je gebruik maken van de EPC-labelpremie. Deze premie wordt toegekend wanneer je een hoger energielabel haalt dan voor de renovatie. Hoe hoger de sprong, hoe hoger het bedrag van de premie. 

Breng je bijvoorbeeld een energiescore E of F naar een energiescore C, dan ontvang je 2.500 euro. Beland je op een energiescore B of A, dan ontvang je respectievelijk 3.750 euro en 5.000 euro. Wie all the way gaat en een woning grondig renoveert, wordt daar dus mooi voor beloond. En dat bovenop een veel lagere energiefactuur.

Deze premie aanvragen doe je via mijnverbouwpremie.be.

Waarom subsidieert de overheid dit?

België geeft veel geld voor zonnepanelen om duurzame energie te bevorderen en CO2-uitstoot te verminderen. Deze financiële prikkels stimuleren investeringen in groene technologie, verkleinen de ecologische voetafdruk en vergroten de energieonafhankelijkheid. België blijft zo een koploper in duurzame energie, een inspiratie voor anderen. Goed voor de natuur, maar ook voor jouw portemonnee!

Waarom zonnepanelen plaatsen?

Zonnepanelen plaatsen heeft verschillende voordelen. Hier zijn een paar redenen waarom je ervoor kan kiezen om zonnepanelen te installeren:

 • Kostenbesparing: Zonnepanelen kunnen helpen om je energierekening te verlagen. Als je zelf elektriciteit maakt, hoef je minder van het net te gebruiken. Hierdoor bespaar je op de lange termijn geld.
 • Milieuvriendelijk: Zonnepanelen gebruiken zonlicht als energiebron, wat een hernieuwbare en schone energiebron is. Met zonnepanelen ben je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Dit zorgt ervoor dat je minder CO2 uitstoot. Dit is goed voor de toekomst.
 • Terugverdientijd: Hoewel de initiële investering voor zonnepanelen hoog kan zijn, kunnen ze zichzelf na verloop van tijd terugbetalen. De tijd om je investering terug te verdienen hangt af van verschillende factoren. Deze factoren zijn elektriciteitskosten en zonuren in jouw regio.
 • Waardeverhoging van je woning: Het installeren van zonnepanelen kan de waarde van je woning verhogen. Kopers betalen meer voor een huis met zonnepanelen vanwege energiebesparing en milieuvriendelijkheid.
 • Onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet: Met zonnepanelen kun je je eigen elektriciteit opwekken, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Dit kan vooral handig zijn tijdens stroomstoringen of in afgelegen gebieden waar het elektriciteitsnet minder betrouwbaar is.

Advies nodig over zonnepanelen of premies?

Wil je zeker weten of je voor een bepaalde premies in aanmerking komt? Of kan je hulp gebruiken bij het invullen van de paperassen? Wij helpen je graag.

Vraag gerust vrijblijvend advies. Ons team staat elke werkdag voor je klaar.

Gerelateerde artikelen

Proenergy