Welke premie ontvang je in 2023 voor een warmtepomp?

daikin-warmtepomp

Goed nieuws voor wie eraan denkt om thuis een warmtepomp te plaatsen: de premies voor een lucht-water-warmtepomp of hybride toestel worden in 2022-2023 tijdelijk verhoogd. Ontdek op welke premies je recht hebt, en hoe je ze kan aanvragen in ons handig overzicht “premies warmtepompen 2023”.

Geniet van voordelige premies in 2023

Overweeg je om een warmtepomp te plaatsen? Dan krijg je ook in 2023 een extra duwtje in de rug. De overheid heeft namelijk beslist om de premie voor een hybride warmtepomp of lucht-water warmtepomp verder te verlengen, hetzij wel aan een lager tarief dan in 2022.

De premie bedraagt nu respectievelijk minstens 2.000 en 3.000 euro en lopen op tot 3.200 en 4.800 euro. Ook voor een geothermische of lucht-lucht-warmtepomp of zijn er mooie premies. Geniet bovendien op een verlaagd btw-tarief van 6% tot 31 december 2023.

Welke premie voor welke warmtepomp?

Klaar om voortaan meer energie te besparen en je gezinsbudget te verhogen? De premie die je krijgt, hangt af van het type warmtepomp dat je laat plaatsen. In 2023 heb je recht op een premie van 300 euro tot 6.400 euro.

Wordt in jouw woning alleen het nachttarief toegepast? Of ben je net als 400.000 Vlaamse gezinnen een beschermd afnemer? Dan bedraagt het maximumbedrag 50% van de factuur in de plaats van 40%.

Maximumbedragen (vanaf 1 juni 2023):

berekening premie warmtepompen 2023

Premies per type warmtepomp in 2023

1. Lucht-water-warmtepomp

Wie voor een lucht-water-toestel kiest, profiteert maximaal van de verhoogde premie. Voor een lucht-water-warmtepomp (min. A+) ontvang je in 2023 een premie van 4.800 euro of max. 50% van het factuurbedrag als je in de laagste inkomenscategorie zit. Zit je in de middelste of hoogste inkomenscategorie? Dan geniet je van 3.000 euro, tot max. 40% van het factuurbedrag als premie.

Het grote voordeel van een lucht-waterwarmtepomp? Je kan dit toestel gebruiken om te verwarmen, maar ook om warm water te produceren.

Tip: Laat je je oude verwarming vervangen, dan loopt de premie zelfs op tot 6.000 euro.

2. Hybride warmtepomp

Ook wie een bestaande gasinstallatie wil uitbreiden met een warmtepomp valt extra in de prijzen. Voor een hybride warmtepomp ontvang je voortaan een premie van 3.200 euro of max. 50% van het factuurbedrag als je in de laagste inkomenscategorie zit. Zit je in de middelste of hoogste inkomenscategorie? Dan geniet je van 2000 euro, tot max. 40% van het factuurbedrag als premie.

Vandaag is dus het ideale moment om je gascondensatieketel aan te vullen met een lucht-waterwarmtepomp en meer te gaan besparen op energie.

Tip: Laat je je oude verwarming vervangen, dan loopt de premie zelfs op tot 4.000 euro.

3. Lucht-lucht-warmtepomp

De premie voor een lucht-lucht-warmtepomp (min. A+) is beperkt. Dat komt omdat je met dit toestel wel kan koelen, maar geen warm water produceren. In de laagste inkomenscategorie, heb je recht op een premie van max 480 euro (max. 50% van het factuurbedrag). Zit je niet in de laagste inkomenscategorie? Dan geniet je van 300 euro (max. 40% van het factuurbedrag). 

Tip: Wanneer je een lucht-lucht-warmtepomp laat installeren, heb je daarna wel recht op een premie voor een warmtepompboiler. Deze boiler laat je toe om op een energievriendelijke manier sanitair warm water te produceren.

Tip: Laat je je oude verwarming vervangen, dan loopt de premie zelfs op tot 600 euro.

4. Geothermische warmtepomp

Een geothermische warmtepomp biedt je het hoogste rendement.

Toch is een geothermisch systeem niet altijd mogelijk. Door plaatsgebrek is een horizontaal captatienet vaak geen optie. Kies je voor een verticaal captatienet, zijn er meestal ook veel boringen nodig. De prijs kan dan aardig oplopen.

Kies je toch voor een geothermische warmtepomp, dan geniet je evenwel een zeer aantrekkelijke premie. In de laagste inkomenscategorie, heb je recht op een premie van max 6.400 euro (max. 50% van het factuurbedrag). Zit je niet in de laagste inkomenscategorie? Dan geniet je van 4.000 euro (max. 40% van het factuurbedrag). 

Tip: Laat je je oude verwarming vervangen, dan loopt de premie zelfs op tot 8.000 euro.

Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor een subsidie?

Volgende voorwaarden zijn op alle premies van toepassing:

  • Het gebouw moet minstens 15 jaar oud zijn op de aanvraagdatum
  • De warmtepomp mag niet gebruikt worden voor actieve koeling
  • De installatie moet voldoen aan alle Europese technische voorschriften
  • De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend installateur, behalve bij de categorieën binnenrenovatie, elektriciteit en sanitair.
  • Elke premie kan maar 1 keer om de 5 jaar worden aangevraagd, behalve bij een zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler. Daar kan het maar 1 keer om de 10 jaar.
  • Je kan facturen inbrengen met een factuurdatum tot 2 jaar terug.

Je premie hangt af van je inkomen, gezinssamenstelling en van het type gebouw (woon- of niet-woonhuis).

Een overzicht van alle voorwaarden lees je op mijnverbouwpremie.be.

Hoe vraag je een premie aan?

Daarna verloopt de aanvraag via mijnverbouwpremie.be. Via een simulator op deze website kan je nagaan of het voordeliger is om de premie aan te vragen voor die datum, of dat je beter nog even wacht om je aanvraag te doen.

Dat zal zo verlopen:

  • Vanaf 1 oktober 2022 kan je via MijnVerbouwpremie.be een online aanvraag doen voor alle lopende premies via één nieuw systeem.

Tip: de premies voor zonnepanelen worden niet geïntegreerd in Mijn VerbouwPremie en kan je blijven aanvragen bij Fluvius.

Ga naar mijnverbouwpremie.be → 

premie warmtepompen 2023

Welke subsidies zijn er nog?

1. Premie voor een warmtepompboiler

Woon je in Vlaanderen? Dan krijg je ook een premie wanneer je een warmtepompboiler installeert. Met zo’n milieuvriendelijke boiler kan je sanitair warm water produceren.

Je kan deze subsidie enkel cumuleren met de premie voor een warmtepomp als je de warmtepompboiler eerst laat plaatsen. uitgezonderd wanneer de warmtepomp een lucht-lucht-warmtepomp is.

Meer info lees je op de website van Fluvius

2. EPC-labelpremie

Liet je vanaf 2021 een energiebesparende ingreep uitvoeren die je EPC-score heeft verbeterd? Dan kan je gebruik maken van de EPC-labelpremie. Deze premie wordt toegekend wanneer je een hoger energielabel haalt dan voor de renovatie. Hoe hoger de sprong, hoe hoger het bedrag van de premie. 

Breng je bijvoorbeeld een energiescore E of F naar een energiescore C, dan ontvang je 2.500 euro. Beland je op een energiescore B of A, dan ontvang je respectievelijk 3.750 euro en 5.000 euro. Wie all the way gaat en een woning grondig renoveert, wordt daar dus mooi voor beloond. En dat bovenop een veel lagere energiefactuur.

Deze premie aanvragen doe je via mijnverbouwpremie.be.

Advies nodig over warmtepompen of premies?

Wil je zeker weten of je voor een bepaalde premies in aanmerking komt? Of kan je hulp gebruiken bij het invullen van de paperassen? Wij helpen je graag.

Vraag gerust vrijblijvend advies. Ons team staat elke werkdag voor je klaar.

Gerelateerde artikelen

Proenergy