Vijf goede redenen om een thuisbatterij te installeren

thuisbatterij-02

Door de stijgende energieprijzen was er nog nooit zo veel vraag naar thuisbatterijen. Maar wat zijn de voordelen van een thuisbatterij? En zijn er ook nadelen? Wij brachten voor jou de belangrijkste feiten in kaart. 

1. Je verdubbelt het rendement van je zonnepanelen

Een thuisbatterij maakt de energiestroom in je woning veel efficiënter. De overtollige groene energie die je zonne-installatie produceert tijdens de daluren, sla je op en gebruik je tijdens piekuren. Daardoor haal je 30 à 40 procent meer rendement uit je zonnepanelen en verbruik je minder netstroom. De investering in een batterij heb je gemiddeld op 8 à 10 jaar terugverdiend.

2. Je hebt (veel) minder last van stijgende energieprijzen

De energieprijzen zijn stilaan onbetaalbaar geworden. Zo zijn de gasprijzen op amper één jaar tijd verdubbeld. Nog meer slecht nieuws: in de loop van 2022 komen er ook nog eens nieuwe nettarieven aan met een hogere tarifering tijdens de piekuren. Laat je jezelf liever niet verrassen door de nieuwe piekbelasting? Dan is een thuisbatterij installeren de best mogelijke optie.

Proenergy installeert thuisbatterijen

3. Je profiteert tijdelijk van aantrekkelijke premies 

Wanneer je in 2022 een thuisbatterij laat installeren, ontvang je een mooie premie van de Vlaamse Overheid. Voor consumenten bedraagt die 225 euro per kilowattuur (kWh). Zo kan je tot 1.725 euro besparen, inclusief btw en tot 40% van het factuurbedrag. De premie wordt gradueel afgebouwd en vanaf 2025 valt ze volledig weg. Lees meer over de premies voor thuisbatterijen.

4. Een thuisbatterij is een zeer duurzame oplossing

Hoe korter de energieketen, hoe beter voor het milieu. Een thuisbatterij past perfect in dat plaatje. Omdat je met een thuisbatterij tot 70% van de energie kunt produceren die je gezin verbruikt, verkleint je ecologische voetafdruk. Een win-win voor het klimaat en je budget. Daarbovenop is ook de batterij zelf erg duurzaam: ze gaat even lang mee als de zonnepanelen op je dak.

Proenergy installeert thuisbatterij

5. Compenseer de geschrapte terugdraaiende teller

Ben je eigenaar van zonnepanelen? Sinds het Grondwettelijk Hof een einde maakte aan de terugdraaiende teller en het prosumententarief, zijn je zonnepanelen minder rendabel. Voor elke kWh die je op het net steekt, krijg je van je energieleverancier enkel nog een minieme terugleververgoeding. Een thuisbatterij is het ideale antwoord om je financieel verlies te compenseren.

Zijn er ook nadelen aan een thuisbatterij?

Eerlijk is eerlijk: een thuisbatterij heeft ook enkele nadelen:

  • Je hebt nog steeds een energieleverancier nodig. Honderd procent onafhankelijkheid zijn van het net is vandaag nog niet haalbaar. Daarvoor schijnt de Belgische zon net iets te weinig. Met alleen zonnepanelen kan je al een mooie 30% van de energie produceren die je gezin op één dag nodig heeft. Door een thuisbatterij te plaatsen, trek je dat op naar ongeveer 70%.
  • De aankoop van een thuisbatterij is niet goedkoop. Lithium is een kostbare grondstof, wat de prijs van de thuisbatterij hoger maakt. Afhankelijk van het vermogen, kost een kwalitatieve accu tussen de 4.000 en de 10.000 euro. Daartegenover staat dat je de installatie al op een paar jaar terugverdiend hebt. Hoe meer de energieprijzen stijgen, hoe sneller dat gaat.
  • Een paar procenten energieverlies is onvermijdelijk. Wanneer je energie van je zonnepanelen opslaat in een batterij, gaat er bij het laden en ontladen altijd een percentage van die energie verloren. Dat energieverlies bedraagt ongeveer vijf procent, afhankelijk het het type thuisbatterij. Wel wordt dit ruimschoots gecompenseerd door de efficiëntiewinst die je boekt.
Proenergy installeert thuisbatterijen

Thuisbatterijen: veel meer voordelen dan nadelen

Alle voor- en nadelen opgeteld, is een thuisbatterij een uitstekende investering voor wie op de lange termijn denkt. Een kwalitatieve thuisbatterij koop je niet voor een prikje, wel ontvang je in 2022 nog steeds een mooie premie. Door je zelfverbruik naar 70% of meer te brengen, bespaar je minstens honderden euro’s per jaar. Het toestel heb je daardoor op zo’n 8 jaar terugverdiend.

Geen toeval dus dat er in 2021 liefst 30 keer meer thuisbatterijen werden geïnstalleerd dan het jaar ervoor. Verwacht wordt dat de vraag in 2022 nog zal toenemen. Wil ook jij nog genieten van de hoogste premie en al meteen beginnen besparen? Dan verspil je beter geen moment. Wij helpen je graag om de juiste thuisbatterij te kiezen, perfect afgestemd op jouw verbruik.

Gerelateerde artikelen

Proenergy