Waarom 2022 een topjaar is om een slimme laadpaal te plaatsen

laadpalen-img3

Dat er in Vlaanderen nog te weinig laadpalen zijn, is een understatement. Particulieren en bedrijven die een laadstation plaatsen, worden daarom door de Vlaamse overheid beloond met een mooi belastingvoordeel. Lees waarom 2022 het ideale moment is om een laadpaal te plaatsen.

Een eigen laadpaal plaatsen: alleen maar voordelen

Met een laadpaal kan je jouw elektrische wagen op een comfortabel manier thuis opladen. Een laadpaal is niet alleen de veiligste optie om je elektrische wagen thuis op te laden, maar laadt ook tot acht keer sneller dan een gewoon stopcontact. Door een slimme laadpaal aan te sluiten op je zonnepanelen, is het zelfs mogelijk om je wagen op te laden met 100% groene energie.

Laadpalen in België nog niet genoeg ingeburgerd

Op moment van schrijven zijn er in België ongeveer 9.000 openbare oplaadpunten. Dat komt neer op ongeveer 4.500 publieke laadpunten, want de meeste laadpalen hebben nu eenmaal twee stekkers. Ter vergelijking: in Nederland staan aan het begin van 2022 nu al zo’n 80.000 laadpalen. Het doet daarmee ongeveer 9 keer beter. Een inhaalbeweging is dus nodig.

proenergy installateur van slimme laadpalen

Welke premies geeft de Vlaamse overheid in 2022?

De overheid wil op de korte termijn wil een grote transitie realiseren naar groene energie. Om dat plan te doen slagen zijn er nog heel veel laadpalen nodig. Die kan de overheid natuurlijk niet allemaal zelf plaatsen. Particulieren en bedrijven trekt ze daarom mee in bad met een aantrekkelijke premie, in de vorm van een belastingvermindering of 200% belastingaftrek voor bedrijven.

Premie tot 1.500 euro voor particulieren

Om als particulier te genieten van een belastingkorting, moet je de laadpaal plaatsen tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024. De belastingvermindering bedraagt 45% indien de laadpaal wordt aangekocht voor 31 december 2022. In 2023 en in 2024 daalt het percentage van de belastingvermindering fors, naar respectievelijk 30% en 15%.

Belangrijk:

Om te genieten van de belastingvermindering, moet de laadpaal in staat zijn om om de laadtijd en het laadvermogen te sturen én de laadpaal moet volledig gebruik kunnen maken van groene stroom. De belastingaftrek is beperkt tot maximaal 1.500 euro per laadpaal en per belastingplichtige. Elk laadstation moet gekeurd worden door een erkend keuringsorganisme. 

Belastingaftrek van 200% voor bedrijven

Vóór 1 september 2021 konden zelfstandigen en bedrijven al 100% van hun oplaadpunt aftrekken. De belastingaftrek werd intussen opgetrokken tot 200%. De voorwaarde is wel dat de laadpaal in een semi-publieke ruimte moet geplaatst worden. Ook deze stimulans is beperkt in de tijd: om ervan te genieten, moet je bedrijf de laadpaal voor 31 december 2022 installeren.

Proenergy installateur van slimme laadpalen

Een stormloop op slimme laadpalen?

De federale regering besloot in 2021 dat vanaf 2026 alleen nog volledig elektrische bedrijfswagens hun fiscaal voordeel behouden. Dat leidt nu al tot zeer veel actie op de laadpalenmarkt. Wacht je te lang, is de kans reëel dat je met wachtrijen te maken krijgt. Bovendien loop je dan ook het risico dat je niet tijdig kan profiteren van de hoogste premie die op dat moment nog geldt.

“Er is nu al een grote rush op de installateurs”, zegt ook Jochen De Smet, de voorzitter van de sectorfederatie van elektrische mobiliteit AV Belgium in de krant De Tijd. “Er komen volgend jaar zeker bottlenecks. Zeker aan het einde van het jaar als de federale steun voor de aanleg van oplaadpunten bij bedrijven op zijn einde loopt.” Je bent als consument dus gewaarschuwd.

Nu een slimme laadpaal installeren? Vraag een gratis offerte

Gerelateerde artikelen

Proenergy